Coaching en empathie
Wat is empathie?
Samengevat is empathie (empathisch vermogen), de vaardigheid te herkennen, begrijpen en waarderen hoe anderen zich voelen. Het is een cruciale vaardigheid (en daardoor een belangrijk onderdeel van je eq (emotionele intelligentie). Het hart van alle relaties (ook die met jezelf) wordt gevormd door empathie. Mensen met een hoog empathisch vermogen respecteren de ideeën van anderen, zelfs als deze verschillen met die van hen zélf.
Vanzelfsprekend treed ik jou empathisch tegemoet in coaching en therapie. Als gevolg daarvan groeit jouw eigen empathische vermogen.
Empathisch vermogen helpt je om beter te herkennen wanneer er ‘iets aan de hand’ is bij iemand in je omgeving. Bijvoorbeeld of iemand gefrustreerd of geïrriteerd is. Daarnaast kun je op zo’n moment ook de goede reactie geven. Aangezien je met empathisch vermogen een goede relatie kunt opbouwen met mensen om je heen, werkt dat zowel in privé- als werkrelaties in ieders voordeel. Het maakt de sfeer prettiger en verdiept de verstandhouding.
Als je empathisch bent kun je makkelijk tussen de regels door lezen. Daardoor merk je de grijze gebieden binnen een discussie op, of je voelt onuitgesproken spanning of ongemakkelijkheid. Daarmee is jouw gave om de gevoelens van anderen te lezen ook een belangrijke vaardigheid bij onderhandelingen.
Als je weinig empathie toont dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om “in de schoenen van anderen te gaan staan”, vooral wanneer je eigen kijk op iets heel anders is. Meestal blijf je dan op afstand en dit kan ten koste gaan van het aangaan van (samenwerkings-)relaties.
Als je te weinig gebruik maakt van empathie:
Wil je nog wat verder nadenken om je empathisch vermogen te vergroten? Met de onderstaande vragen kun je zelf aan de slag om je empathie verder te ontwikkelen.
Geen aanleg dossier. Bij Herman ter Waarbeek is je privacy gegarandeerd.Waarom geen aanleg dossier? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzamelt sinds 1 juli 2023 gegevens van consumenten die onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater. Meer weten? Link naar de Consumentenbond.