Coaching en empathie

Graag help ik je bij de door jou gewenste groei en verandering

Mental Update :: Herman ter Waarbeek

Empathie, het hart van alle effectieve relaties.

empathie, het hart van alle effectieve relaties

herkennen, begrijpen en waarderen

een cruciale vaardigheid

Coaching en empathie

Wat is empathie?

Samengevat is empathie (empathisch vermogen), de vaardigheid te herkennen, begrijpen en waarderen hoe anderen zich voelen. Het is een cruciale vaardigheid (en daardoor een belangrijk onderdeel van je eq (emotionele intelligentie). Het hart van alle relaties (ook die met jezelf) wordt gevormd door empathie. Mensen met een hoog empathisch vermogen respecteren de ideeën van anderen, zelfs als deze verschillen met die van hen zélf.

Vanzelfsprekend treed ik jou empathisch tegemoet in coaching en therapie. Als gevolg daarvan groeit jouw eigen empathische vermogen.

Wat kun je ermee? Je kunt goed anderen lezen

Empathisch vermogen helpt je om beter te herkennen wanneer er ‘iets aan de hand’ is bij iemand in je omgeving. Bijvoorbeeld of iemand gefrustreerd of geïrriteerd is. Daarnaast kun je op zo’n moment ook de goede reactie geven. Aangezien je met empathisch vermogen een goede relatie kunt opbouwen met mensen om je heen, werkt dat zowel in privé- als werkrelaties in ieders voordeel. Het maakt de sfeer prettiger en verdiept de verstandhouding.

Als je empathisch bent kun je makkelijk tussen de regels door lezen. Daardoor merk je de grijze gebieden binnen een discussie op, of je voelt onuitgesproken spanning of ongemakkelijkheid. Daarmee is jouw gave om de gevoelens van anderen te lezen ook een belangrijke vaardigheid bij onderhandelingen.

Dit merk je bij te weinig empathie

Als je weinig empathie toont dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om “in de schoenen van anderen te gaan staan”, vooral wanneer je eigen kijk op iets heel anders is. Meestal blijf je dan op afstand en dit kan ten koste gaan van het aangaan van (samenwerkings-)relaties.

Als je te weinig gebruik maakt van empathie:

  • neem je beslissingen waarbij je eerder van feiten uitgaat dan van de gevoelens of reacties van anderen;
  • loop je het risico dat je de gedachten of emoties van anderen verkeerd “leest”;
  • kan het moeilijk zijn om het perspectief van de ander te verwoorden;
  • ontgaan de emoties van anderen je waardoor je je overvallen voelt.

 

Empathisch vermogen vergroten in vier stappen

  1. Actief luisteren. Actief luisteren gaat over het teruggeven van wat de ander heeft gezegd, in je eigen woorden. Personen met veel empathie kunnen dit, zelfs als zij het niet eens zijn met wat de spreker zegt. Jij kunt empathie bij jezelf ontwikkelen of verder ontwikkelen  door te leren actief te luisteren en daardoor dichter bij de ander te komen. Luister dus meer dan dat je spreekt. Beter luisteren in een gesprek kun je oefenen door: Niet aan jezelf te refereren. De ander niet te onderbreken. Echt luisteren (horen wat de ander zegt, in plaats van denken wat je zelf zometeen gaat zeggen). Doorvragen op wat de ander je vertelt.
  2. Vergroot de vertrouwensband. De vertrouwensband vergroten met iemand anders doe je door je meer sociaal op te stellen en te verbinden op persoonlijk niveau. Misschien wat lastiger dan goed luisteren, maar minstens zo belangrijk voor een goede relatie. Als je mensen wat meer persoonlijk kent, begrijp je beter wat hen emotioneel raakt en wat hun perspectief is.
  3. Keuzes maken. Soms is het moeilijk oprechte interesse op te brengen voor de ander. Als je het al kán, dan heb je de keuze “doe ik het of doe ik het niet”. Kan je het (nog) niet of niet goed genoeg, dan zou je er voor kunnen kiezen het alsnog te leren, wat best lastig, maar heel goed mogelijk is. Het voordeel van het vergroten van de vertrouwensband, in situaties waarin jij dat wil, is dat het je leven kan verrijken. Maak je de keuze te investeren in de ander, vraag dan naar persoonlijke onderwerpen zoals kinderen, sport of actuele gebeurtenissen (wel met oprechte interesse, anders is het een kunstje). 
  4. Spreek het gouden zinnetje uit. Je vraagt door, onderbreekt niet, en wanneer er over een probleem gesproken wordt kom je niet meteen met een oplossing. Probeer het gevoel van de ander te doorgronden en te begrijpen. Als je dat gedaan hebt en goed doorhebt wat de ander bezighoudt, zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp je/het’. Door je op een dergelijke manier uit te spreken, maak je relaties sterker. Zo stel je je assertief en gelijkwaardig op.
 

Voorbeelden empathisch vermogen vergroten

Wil je nog wat verder nadenken om je empathisch vermogen te vergroten? Met de onderstaande vragen kun je zelf aan de slag om je empathie verder te ontwikkelen.

  1. Kun je een voorbeeld geven waarin het erg belangrijk voor je was om te begrijpen hoe de ander zich voelde? Hoe bracht je dit begrip over? Hoe heb je ervoor gezorgd dat de ander je begreep?
  2. Kun je een situatie beschrijven waarin je wat minder sensitief reageerde op iemands gevoelens terwijl dat eigenlijk wel goed zou zijn geweest op dat moment? Wat zou je nu anders doen?
  3. Wat is naar jouw mening het verschil tussen sympathie en empathie? Hoe zorg jij ervoor dat je het verschil tussen deze twee laat zien?
  4. Beschrijf een situatie waarin het voor jou moeilijk was om een beslissing te nemen omdat de uitkomst (veel) invloed zou hebben op anderen. Wat was het resultaat van je beslissing?

 

Geen aanleg dossier. Bij Herman ter Waarbeek is je privacy gegarandeerd.Waarom geen aanleg dossier? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzamelt sinds 1 juli 2023 gegevens van consumenten die onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater. Meer weten? Link naar de Consumentenbond.

Mental Update :: Herman ter Waarbeek. Verbeter de relatie met jezelf, partner en professie.
Mental Update
Mental Update